tiistai 15. syyskuuta 2015

Sekosämpyt

Sain edellisestä postauksesta inspiraation leipoa sämpyjä bataattikeiton kaveriksi. Ruokaohjepostausta oli jotenkin tosi kiva tehdä! Mä tykkään sämpylöistä jotka on rouheisia ja missä on paljon siemeniä ja muuta. Tässäpä tulee ohjetta näihin makoisiin sekosämpyihin (nimi tulee siitä, että niissä nyt on vaan kaikke mitä kaapissa oli..) 

12026592_10207754644088714_1162152177_n

Sekosämpylät:

-5,5dl rouheista sämpyläjauhoa
-2dl vehnäjauhoja
-2dl kaurahiutaleita
-½dl auringonkukansiemeniä
-½dl kurpitsansiemeniä
-2rkl pellavansiemeniä
-2rkl vehnäleseitä
-4 pientä porkkanaa raasteena
-1pss kuivahiivaa

-5dl vettä (+42°)
-3rkl öljyä
-2tl suolaa

-2rkl hunajaa
-2rkl juoksevaa margariinia

12032333_10207754632768431_1187657883_n


Ensin sekoitin kulhossa keskenään jauhot, kaurahiutaleet, siemenet ja leseet. Raastoin porkkanan valmiiksi ja laitoin puoli litraa lämmintä vettä kulhoon, johon sekoitin öljyn sekä suolan.

12007017_10207754635888509_1368550805_n

Nostin kaksi desilitraa jauhoseosta erilliseen kulhoon ja sekoitin kuivahiivan siihen, jonka jälkeen sekoitin tämän seoksen hyvin veteen. Lisäsin suurimman osan jauhoista taikinaan koko ajan puulusikalla sekoittaen. Lisäsin joukkoon porkkanaraasteen ja loput jauhot ja sekoitin tasaiseksi 'mössöksi'. Porkkanaraastetta lisätessä kannattaa katsoa, ettei raastetta luiskahda taikinaan liikaa. Liika raaste tekee sämpylöistä liian kosteat ja ne hajoavat syödessä.

11998529_10207754638128565_572750614_n

Viimeisenä lisään sämpylätaikinaani pari ruokalusikallista hunajaa sekä juoksevaa margariinia. En tiedä miksi, mutta hunaja todella toimii sämpylätaikinassa! Etenkin jos sämpylöissä on porkkanaraastetta mukana. ;) nam!

12021965_10207754781932160_466448670_n


Sämpylätaikinaa ei pidä ikinä vaivata, itse jätän sen ihan tahmeaksi enkä koske siihen kädelläni kertaakaan ennen taikinan kohotusta. Annoin tämän taikinan kohota noin 40 minuuttia. Laitan taikinakulhon alle matalalle lautaselle lämmintä vettä auttamaan taikinan kohoamisessa. Sämpylätaikina on juuri oikeanlaista, kun siitä muotoillessa palloja se tarttuu ärsyttävästi sormiin. ;) Pidän vieressä pientä kulhollista jauhoja joiden avulla pyöritän taikinan sämpylöiksi suoraan kulhosta nostellen. Mitä vähemmän jauhoja lisää, sitä kuohkeampia sämpylöistä tulee. :) Ripottelin pinnalle vielä kurpitsan siemeniä ja tarkoitukseni oli 'voidella' sämpyt vedellä, mutta Harri tuli juuri sillä hetkellä kotiin niin se sitten jäi siinä... Paistoin sämpylöitä n. 15 min 225asteessa. 

12033649_10207754970896884_260978971_n

Ja kyllä oli muuten hyviä heti uunituoreina! NAM! :) 
Näitä ja bataattikeittoa loppuviikko..ei harmita. ;) 

Kiitos kun jaksatte lukea mun juttuja, ja oon muuten tosi innoissani aina kun on tullut uusi seuraaja, jee! :) Kiitos teille~ Toivottavasti teitä tulee vielä lisää. :) 

Palataan taas~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

<3